• Hrvatski
  • Deutsch
  • English
ELEKTRODA ZAGREB osnovana je je u Zagrebu 1948. godine kao jedan od prvih proizvođača dodatnih materijala za zavarivanje u Europi.
Od svog osnutka 1948. godine, pa do 1954., proizvodnja elektroda temelji se na tehnologiji umakanja, a od 1954. godine postupno se prelazi na tehnologiju prešanja gdje se postižu značajni uspjesi koji rezultiraju dobivanjem međunarodnih atesta.
U skladu s potrebama tržišta, širi se i asortiman elektroda, a 1954. godine ELEKTRODA ZAGREB počinje i sa vlastitom proizvodnjom strojeva za zavarivanje čime postaje vodeći proizvođač strojeva i dodatnih materijala za zavarivanje u regiji. Slijede godine intenzivnog razvoja i proširenja proizvodnih kapaciteta, te povećanje plasmana na domaćem i ino tržištima, a 1963. godine pušta se u pogon i postrojenje za izvlačenje žice u Konjščini, a sredinom 70-ih godina gradi se i nova hala za proizvodnju elektroda a proširuju se i skladišni prostori. U periodu 1968. do 1980. godine razvijeno je i usavršeno više od 20-ak tipova elektroda koje uz određena unapređenja i danas čine okosnicu proizvodnog programa. Uz proizvodnju elektroda, u drugoj polovici 80-ihgodina investira se i razvija u novi asortiman – žicu za zavarivanje koja postaje sve popularnija i sve joj više raste primjena.
Krajem 80-ih i početkom 90-ih izdvaja se pogon za proizvodnju strojeva za zavarivanje i pogon za izvlačenje žice i proizvodnju armatura, a sama Elektroda Zagreb, kao matična kuća, u sklopu demokratskih promjena u RH i privatizacije pretvara se u dioničko društvo, a osnovna djelatnost poduzeća ostaje proizvodnja dodatnih materijala za zavarivanje. Smirivanjem ratnih prilika sredinom 90-tih godina realiziraju se značajne investicije te se ostvaruje dodatni porast kapaciteta i poduzeće zauzima vodeće mjesto na domaćem tržištu, ali osvaja i neka nova izvozna tržišta.
Zbog širenja grada Zagreba, tadašnja uprava 2006. godine donosi odluku o preseljenju na novu lokaciju na ulazu u Zaprešić gdje Elektroda Zagreb posluje i danas.

Kroz tri investicijska ciklusa, od kojih je prvi dovršen 2018. godine, drugi 2022., a treći 2024. godine, Elektroda Zagreb kontinuirano ulaže u svoju proizvodnju uz potporu sredstava iz fondova Europske unije.
Na taj način, prateći najnovije svjetske trendove u proizvodnji elektroda i žice za zavarivanje uz veliku posvećenost razvoju, kvaliteti i kontroli proizvoda.

Sve u skladu sa implementiranim sustavima ISO 9001, ISO 14001 i ISO 45001, Elektroda Zagreb iz godine u godinu dodatno jača svoju tržišnu poziciju.